ABD Ekonomisinde Son Durum
ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” ihtimali devam ederken enflasyonla mücadelede Fed’in yol haritasına yönelik belirsizlikler artıyor. Ülkede açıklanan makroekonomik veriler ve büyük şirketlerin finansal sonuçlarından alınan olumlu sinyaller, ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak, enflasyonun öngörülenden daha yavaş güç kaybedebileceği ihtimali öne çıkıyor.
Fed’in Faiz İndirimi Politikaları
Siyasi belirsizlikler, enflasyon endişesi ve Fed’in öngörülenden daha yavaş faiz indirme olasılığı piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor. Yatırımcılar, seçim sonuçlarını beklerken “bekle-gör” tutumunu benimseyebilir. ABD’de şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde gelmesi, Fed’in hedeflediği seviyeye gelmesinin zaman alabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Fed yetkililerinin açıklamaları da enflasyon baskılarının azaldığını ancak henüz istenen seviyeye geri dönmediğini gösteriyor.
Avrupa Ekonomisinde Son Durum
Avrupa’da negatif bir seyir hakimken makroekonomik verilerden alınan sinyaller resesyon endişelerini körüklüyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyon hedefine ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu belirtirken Avrupa’da resesyon endişeleri güçlü kalmaya devam ediyor. Almanya ve Fransa’nın büyüme tahminlerinin düşürülmesi, bölgedeki ekonomik belirsizliği vurguluyor.
Çin ve Japonya Ekonomilerindeki Durum
Asya’da ise Çin hariç negatif bir seyir öne çıkıyor. Güney Kore ve Japonya arasındaki gerilim bölgede risk algısını artırıyor. IMF’nin raporuna göre Çin ve Japonya’nın büyüme tahminleri düşürülürken, Japonya’da imalat sanayi ve hizmet sektöründeki daralma endişe yaratıyor. Japonya’da yapılacak genel seçimler öncesi ülkede risk iştahının törpülendiği görülüyor.
Gelecek hafta, dünya genelinde ekonomik veriler ve merkez bankalarının politikaları yakından takip edilecek.