Copyright © 2024. Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cini – Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Erişilebilirlik, Engelli Haklarının Temel İlkelerinden Biridir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Erişilebilirlik, Engelli Haklarının Temel İlkelerinden Biridir

haber haber - - 3 dk okuma süresi
42 0

Bakan Göktaş’ın Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı Konuşması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen “Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın 1 yıllık ara değerlendirme dönemini tamamladıklarını belirtti. Göktaş, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak adına esas aldıkları temel ilkelerden birinin **erişilebilirlik** olduğunu vurgulayarak, bu kavramın engelli bireylerin haklarının korunmasında ve toplumsal hayata bağımsız bir şekilde katılmalarında kilit bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Ayrıca, dijital erişilebilirliğin günümüzde engelliler için de kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirtti.

Dijital Erişilebilirlik Önemli Bir İhtiyaç

Göktaş, aldıkları geri bildirimler ve eylem planının izleme sürecinde elde ettikleri deneyimlerin dijital erişilebilirliğin geliştirilmesine olan ihtiyacı gösterdiğini belirtti. Bu doğrultuda “Kamu Kurumlarının Web Erişilebilirliği” konusunu toplantının gündem maddelerinden biri olarak belirlediklerini açıkladı. Ayrıca, “Web Siteleri ve Mobil Uygulamaların Erişilebilirliği Genelgesi”nin taslağını hazırladıklarını ve en yakın zamanda yayımlayacaklarını dile getirdi.

Engelli İstihdamı ve Eğitim Çalışmaları

Bakan Göktaş, engelli bireylerin istihdamını artırmanın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayarak, engelli istihdamında kota yönteminin önemine işaret etti. Engellilerin memur olarak yerleştirilmesinin 2012’den beri Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile yapıldığını belirtti. Bakan Göktaş, bugüne kadar istihdam edilen engelli sayısının 12 kata kadar arttığını ve şu anda 68 bin 396 engelli memurun çalıştığını açıkladı. Ayrıca, engelli bireylerin çalışma hayatında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için toplumda engellilik konusunda farkındalığının artırılmasının gerekliliğine değindi.

Göktaş, son 22 yılda engellilerin haklarının ve hayat standartlarının iyileştirilmesi için önemli adımlar atıldığını ifade ederek, engelli vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini ve her engelli vatandaşın kimseye ihtiyaç duymadan yaşamaları için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.

İlgili Yazılar