Brawner’den Çin’e Sert Tepki 17 Haziran’da Çin ve Filipinler’e ait gemilerin çarpışması sonucu yaralanan bir denizcinin madalya verilmesi töreninde konuşan Brawner, Çinli askerlerin Filipin gemisine “hukuksuz” şekilde çıkarak teçhizata el koyduğunu iddia etti. Çin’in bu davranışını “korsanlık” olarak nitelendiren Brawner, el konulan ekipmanların iadesini ve zararın karşılanmasını talep etti. Ayrıca, Çinli personelin saldırılarını kınayarak “savaşı…
17 Haziran’da Çin ve Filipinler’e ait gemilerin çarpışması sonucu yaralanan bir denizcinin madalya verilmesi töreninde konuşan Brawner, Çinli askerlerin Filipin gemisine “hukuksuz” şekilde çıkarak teçhizata el koyduğunu iddia etti. Çin’in bu davranışını “korsanlık” olarak nitelendiren Brawner, el konulan ekipmanların iadesini ve zararın karşılanmasını talep etti. Ayrıca, Çinli personelin saldırılarını kınayarak “savaşı önlemek” istediklerini vurguladı.
İsimleri açıklanmayan iki Filipinli yetkili, Associated Press’e yaptıkları açıklamada, Çinlilerin gemiye zarar verdiğini, navigasyon ekipmanları ve 8 M4 tüfeğine el koyduklarını, Filipinli personeli yaraladıklarını ileri sürdü.
Çin, Filipinleri olayın sorumlusu olarak gösterirken ABD ve İngiltere ise Pekin yönetimine tepki gösterdi. İkinci Thomas Sığı’ndaki gerilim, Güney Çin Denizi’nde iki ülke arasındaki ihtilaflı bölgede devam ediyor.
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bir bölge. Çin’in bölgedeki egemenlik iddialarına karşı Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. ABD, Çin’in bölgedeki askeri ve sivil varlığını eleştirirken Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal bulmamıştı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]