Türkiye’nin İklim Değişikliğiyle Mücadelesindeki Kararlı Adımları
Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2016’da Paris Anlaşması’nı imzalayarak, 2021’de onaylayarak yürürlüğe koydu. Ülke, 2053 yılında karbon nötr olma hedefini belirledi.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İhracata Etkisi
Avrupa Birliği (AB) tarafından 2019’da açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında ilk karbon nötr kıta olma hedefini belirledi. AB’nin, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olması dikkate alınarak, yeşil dönüşüm sürecinde destek sağlama çalışmaları hızlandırıldı.
Firmalara Sağlanan Destekler
Ticaret Bakanlığı, ihracatçı firmaların yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamaları ve AB pazarlarını korumaları için destekler sunuyor. Demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik, hidrojen, tekstil ve hazır giyim sektörleri, yeşil dönüşümden en fazla etkilenecek sektörler olarak öne çıkıyor.
Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği
Şubat ayında başlatılan “Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği” kapsamında, ihracat yapan firmalara 5 yıl boyunca danışmanlık hizmeti giderlerinin yüzde 50’si ve toplamda 10 milyon liraya kadar destek sağlanacak. Bu destekle, firmaların yeşil dönüşüme uyum sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri alanlarda güçlendirilmeleri hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığı, genelge ile firmaların Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecinde ihtiyaç duydukları destekleri belirleyerek, doğru finansman kaynaklarıyla destek sağlamayı amaçlıyor.