Copyright © 2024. Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cini – Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ESCWA Raporuna Göre Gazze Şeridi’ndeki Fiziksel Hasar Raporu Değerlendirildi

ESCWA Raporuna Göre Gazze Şeridi’ndeki Fiziksel Hasar Raporu Değerlendirildi

haber haber - - 3 dk okuma süresi
11 0

ESCWA, PCBS, UNOSAT ve Oregon Devlet Üniversitesi Verilerine Dayanan Rapor Açıklandı

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının yol açtığı fiziksel hasarın detaylı bir raporunu yayınladı. Raporda, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu (PCBS), BM Uydu Merkezi (UNOSAT), CUNY Graduate Center ve Oregon Devlet Üniversitesi verileri bir araya getirilerek değerlendirildi.

Rapora Göre Gazze Şeridi’ndeki Vahim Durum

Raporda, Gazze Şeridi’nde yaşanan saldırıların sonucunda nüfusun %2’sinin hayatını kaybettiği, %4’ünün yaralandığı ve neredeyse tüm nüfusun yerinden edildiği belirtildi. Saldırıların Gazze Şeridi’nde görülmemiş boyutta hasara yol açtığı vurgulandı. PCBS’nin verilerine göre, binaların %50’sinden fazlasının yıkıldığı, 360 bin yapının zarar gördüğü ifade edildi.

Altyapıda ve Binalarda Oluşan Hasarlar

Raporda, 25 bin binanın ağır hasar gördüğü veya tamamen yıkıldığı, 305 okulun veya üniversitenin tahrip edildiği bilgisi yer aldı. Sağlık kurumlarının da ciddi hasar aldığı belirtilerek, 32 hastanenin servis dışı kaldığı ve 649 sağlık tesisinin etkilendiği açıklandı.

Tarım Sektöründe Oluşan Zarar

Gazze Şeridi’nde tarım sektörünün durmasıyla günlük doğrudan kaybın 1,6 milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin edildi. Tarımsal mülklerin yerle bir edilmesiyle toplam kaybın 180 milyon doları aştığı belirtildi.

Uydu Verilerine Göre Tespit Edilen Hasarlar

UNOSAT’ın raporuna göre, Gazze Şeridi’nde 123 bin 706 hasarlı yapı tespit edildi. Bu yapıların 34 binden fazlasının yıkıldığı, 17 bininin ağır hasar aldığı bilgisi paylaşıldı.

Avrupa Uzay Ajansı Verilerine Dayanan Çarpıcı Rakamlar

CUNY Graduate Center ve Oregon Devlet Üniversitesi araştırmacılarının elde ettiği verilere göre, Gazze’de 138 bin ile 172 bin arasında binanın yıkıldığı veya hasar gördüğü tahmin edildi. Bu sayı Gazze’deki binaların %48 ile %59,8’ine tekabül etmektedir.

Rapor, ESCWA, PCBS, UNOSAT ve Oregon Devlet Üniversitesi arasındaki işbirliğinin, binaların hasar tespiti için verilerin daha iyi kullanılması gerektiğini vurguladı.

İlgili Yazılar