Johns Hopkins Üniversitesi Araştırmacıları, HD 189733 b Adlı Ötegezegenin Atmosferini İnceledi ‘EurekAlert’ sitesinde yer alan habere göre, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu’nun verilerini kullanarak, yaklaşık 64 ışık yılı uzaklıktaki “HD 189733 b” adlı ötegezegenin atmosferini detaylı bir şekilde inceledi. Ötegezegende Hidrojen Sülfür Tespit Edildi ve “Çürük Yumurta Kokusu” Benzetmesi Yapıldı Araştırmacılar,…
‘EurekAlert’ sitesinde yer alan habere göre, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu’nun verilerini kullanarak, yaklaşık 64 ışık yılı uzaklıktaki “HD 189733 b” adlı ötegezegenin atmosferini detaylı bir şekilde inceledi.
Araştırmacılar, bu ötegezegenin atmosferinde **hidrojen sülfür** adlı gazın varlığını keşfetti. Bu molekül, ötegezegenin “çürük yumurta gibi” kokabileceği yönünde bir benzetme yapıldı. Gezegenin yaklaşık 950 santigrat derece sıcaklığında olması nedeniyle araştırmacılar, burada yaşam belirtisi aramadıklarını belirtti.
Araştırmacılardan astrofizikçi Guangwei Fu, yapılan çalışmanın, hidrojen sülfür gibi moleküllerin diğer gezegenlerde tespitine yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı. Fu, sülfürün, karmaşık moleküllerin oluşumunda önemli bir rol oynadığını belirterek, bu tür çalışmaların diğer gezegenlerin oluşumu ve evrimi hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini ifade etti.
Araştırmanın sonuçları, **”Nature” dergisinde** yayınlandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]