Rusya-Ukrayna krizinde savaş kapıda

 Rusya-Ukrayna krizinde savaş kapıda

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Beyaz Saray’da yaptığı ortak basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2’yi durdurma sözü vererek, “Eğer Rusya işgal ederse, o zaman artık bir Kuzey Akım 2 olmayacak. Buna bir son vereceğiz. Size söz veriyorum, bunu yapacağız” ifadelerini kullanarak, tüm NATO’nun işgal durumunda harekete geçmeye hazır olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’u, Moskova’da ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın, Kırım’ı geri almak için askeri yollara başvurmasının savaşa neden olabileceğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra Avrupa’nın güvenliği için en tehlikeli anı yaşıyoruz’’ dedi. Öte yandan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle Polonya’ya 350 asker daha göndereceklerini açıkladı.

Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda NATO’nun harekete geçmeye hazır olduğunu ifade eden Biden, “Rusya ile müzakereleri iyi niyetle sürdürmeye istekli olduğumuzu çok net bir şekilde belirttik. Ancak Rusya Ukrayna’yı işgal etmeyi seçerse, ortaklarımızla beraber hazırız, tüm NATO hazır” dedi.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya’dan Almanya’ya gaz taşıyacak olan bir denizaltı boru hattı olan Kuzey Akım 2’yi durdurma sözü verdi. Biden, “Eğer Rusya işgal ederse, o zaman artık bir Kuzey Akım 2 olmayacak. Buna bir son vereceğiz. Size söz veriyorum, bunu yapacağız” dedi.

Biden ve Scholz, Rusya’nın Ukrayna egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karsı ihlal eylemine geçmesi durumunda “hızlı ve ciddi” yaptırımların uygulanacağına dikkat çekti. Almaya Başbakanı Scholz, “Çok zor bir durumdayız. Ukrayna’ya yönelik askeri bir tehdit var ve buna sessiz kalamayız. Ukrayna sınırında çok sayıda asker görüyoruz ve bu Avrupa güvenliği için ciddi bir tehdit. Bu yüzden birlikte hareket etmemiz ve birlikte durmamız önemli. Bunun için ne gerekiyorsa birlikte yapacağız” dedi.

Scholz, “Biz tek ses olmaya ve işbirliğimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Ukrayna’ya karşı bir askeri saldırı olursa Rusya için üzerinde birlikte kararlaştırdığımız, yüksek bedellerin olacağını çok net bir şekilde belirttik” ifadelerini kullandı. Sczholz, Biden ile yüksek bedeller konusunda hem fikir olduğunu belirterek, “Başkan Putin’e karşı ile hem telefonda hem de şahsen çok açık sözlü oldum. Şimdiye kadar uygulanmamış en ağır ekonomik yaptırımları uygulayacağız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki kriz ve kendilerinin ABD ve NATO’ya sunduğu güvenlik garantileri başlıklarını ele almak için Kremlin Sarayı’nda, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’u ağırladı. Paris’ten akşam saatlerine doğru uçağıyla Moskova’ya ulaşan Macron havaalanında yaklaşık yarım saat bekledikten sonra Kremlin Sarayı’na geçti. Putin tarafından karşılanan Macron ardından toplantının yapılacağı salona alındı. Birebir formatta gerçekleşen görüşmeden önce Putin ve Macron gazetecilere kısa açıklamalarda bulundu. TSİ 18:33’te başlayan toplantıda liderlerin birlikte yemek yiyerek istişarelere devam ettiği öğrenilirken 5 saati aşkın süren toplantının ardından Putin ve Macron ortak basın toplantısına geçti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basın toplantısında ilk sözü alan lider olurken yine hedefinde batılı ülkeler ve NATO oldu. Rus ordusunun Ukrayna sınırına konuşlanması ve tatbikatlar yapmasını eleştiren batılı ülkelere ve NATO’ya sert tepki gösteren Putin, “Askeri altyapılarını sınırlarımıza kadar yaklaştıran NATO ve üye devletler, silahlı kuvvetlerimizi nereye ve nasıl yerleştireceğimiz konusunda bize ders vermeye kalkıyor. Rus birliklerinin kendi topraklarındaki eylemleri “Ukrayna’ya karşı Rus tehdidi” olarak sunuluyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zelensky’den önceki Ukrayna Devlet Başkanı Pedro Poroşenko’un ülkesinde baskı altında tutulmasının altını çizerek önemli ifadeler kullandı. Poroşenko’nun, Moskova yanlısı iktidarı devirerek yönetimi ele geçirdiğini hatırlatan ve şimdi kendisinin aynı duruma düştüğünü ima eden Putin, “Onun Minsk anlaşmalarını imzaladığı ima edilerek ihanetle suçlanıyor. Evet anlaşmaları imzaladı. Ne olmuş? Bütün ülke ve güvenlik konseyi bunu kabul etti. Poroşenko’ya insani nedenlerden dolayı siyasi sığınma hakkı vermeye hazırız. Ben şaka yapmıyorum. Gerçekten politikasını sevdiğimiz veya beğendiğiniz için değil, insani nedenlerden dolayı” diye konuştu.

Rusya’nın, ABD ve NATO’ya sunduğu güvenlik garantileri konusunda düşüncelerini dile getiren Putin, NATO’nun, Sovyetler Birliği’ne karşı kurulduğunu fakat 1997 yılından sonra Rusya’ya karşı tavır alarak genişlemesini sürdürdüğünü anlatarak gelinen süreçte bu adımları kendileri için tehdit olarak gördüklerini söyledi. Kendilerinin sunduğu güvenlik garantileri taslağına çekimser yaklaşan NATO ve ABD ile bu konuda diyaloğu sürdürmek istediklerini vurgulayan Putin, “Bunun diyaloğumuzun sonu olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan Rus paralı asker grubu olarak bilinen Wagner’in, Mali’deki varlığına dair gelen eleştirilere cevap veren Putin, “Mali’deki yetkililer, Wagner özel güvenlik şirketine devlet düzeyinde davette bulundu, Rus makamlarını buna itiraz edeceği bir durum yok” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna krizi hakkında önümüzdeki günlerin belirleyici olacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna sınırında yaşanan krizi görüşmek için Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. Macron, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gelecek günlerin belirleyici olacağını açıkladı. Macron “Önümüzdeki birkaç gün belirleyici olacak ve güçlü görüşmeler gerekecek. Avrupa’da yeni bir istikrar ve güvenlik düzenini garanti altına almak için birlikte çalışmaya kararlıyız” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra Avrupa’nın güvenliği için en tehlikeli anı yaşıyoruz’’ dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, ABD-AB Enerji Konseyi Bakanlar Toplantısı için geldiği ABD’nin başkenti Washington DC’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Borrell, Avrupa’nın güvenliğinin büyük bir tehlike altında olduğunu ifade ederek, Ukrayna krizi ekseninde ABD ile çok yakın ve koordineli bir işbirliği içinde çalıştıklarını bildirdi. Borrell, “Ukrayna-Rusya sınırında birikmekte olan riskler konusunda güçlü bir endişeyi paylaşıyoruz. Elbette, anladığım kadarıyla Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra Avrupa’nın güvenliği için en tehlikeli anı yaşıyoruz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Biden, görüşme öncesi Oval Ofis’te gazetecilere verdiği demeçte her iki ülkenin de “Rusya’nın Avrupa’daki saldırganlığını caydırmak için birlikte çalıştığını” aktardı. Biden, Scholz ile konuşacakları birçok konu olduğunu belirterek, Çin’in oluşturduğu zorluklar, Batı Balkanlar’da istikrar, pandemi, iklim değişikliği ve diğer birçok konuda Scholz ile çalışmayı dört gözle beklediğini aktardı.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

buradan bir menü oluşturun