Türkiye’nin BRICS+ Üyeliği ve Önemi
Türkiye’nin çok kutuplu dünya sistemindeki öne çıkan kurumlarından BRICS+ örgütüne olan ilgisi her geçen gün artıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Moskova ziyaretinde ana gündem maddelerinden biri de BRICS+ idi. Peki BRICS+ nedir ve Türkiye’nin bu örgüte olası üyeliği ne gibi katkılar sağlayabilir?
BRICS+ Nedir?
BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in BM oturumları sırasındaki temasları sonucunda oluşturulan bir ekonomik birliktir. 2011’de Güney Afrika’nın katılmasıyla BRICS adını almıştır. BRICS+, BRICS’in yanı sıra diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş bir yapıdır.
BRICS+ ve Türkiye
Türkiye’nin BRICS+ üyeliği, uluslararası finans kuruluşlarının ülkeler üzerindeki baskısını azaltabilir ve Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkisini artırabilir. BRICS+ üyeliği, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte daha etkili bir aktör olmasını sağlayabilir.
BRICS+ ve Uluslararası Adaletsizlik
BRICS+, uluslararası finans sistemindeki adaletsizliklere karşı bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. BRICS ülkelerinin, gelişmiş ekonomilerle eşit temsil edilmediği ve karar alma süreçlerine yeterince dahil olamadığı düşüncesi, bu örgütün oluşumunda etkili olmuştur.
BRICS+ ve Küresel Ticaret
Küresel ticaretteki dengesizlikler ve adaletsizliklere karşı bir tepki olarak da görülen BRICS+, gelişmekte olan ekonomilerin sesini uluslararası arenada daha güçlü bir şekilde duyurmasını sağlayabilir. Ayrıca, BRICS+ üyeliği Türkiye gibi stratejik konuma sahip ülkeler için ekonomik ve siyasi fırsatlar sunabilir.