Turgay Türkyılmaz’ın Açıklamaları
Turgay Türkyılmaz, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler için uygulanan kalkan balığı kotasına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Kotalar Kim Tarafından Belirleniyor?
Türkyılmaz, bölgedeki ülkelerin kullanabileceği kotanın belirlendiğini ve bunu Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’nun (GFCM) belirlediğini ifade etti. GFCM, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) altında faaliyet gösteren ve balık stoklarının yönetimini sağlayan bir kuruluş olarak öne çıkıyor.
Türkiye’nin Mücadelesi ve Kazanımı
Türkiye’nin 7 yıl önce kalkan balığı kotasıyla ilgili başlattığı çalışmalar neticesinde, Türkiye’ye verilen 200 tonluk kota miktarını yetersiz bulmasıyla başlayan mücadelesini anlatan Türkyılmaz, Türkiye’nin yüzde 60’ına denk gelen 529 tonluk kota alımını sağladıklarını belirtti. Bu miktarın 2028’e kadar geçerli olacağını vurgulayan Türkyılmaz, Türk balıkçılarının bu kazanımla daha fazla kalkan balığı avlayabileceğinin altını çizdi.
Denizlerimizin Korunması ve Balıklandırılması
Türkyılmaz, Trabzon’daki Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde kalkan balığı üretimine geçildiğini ve her yıl 10 bin kalkan yavrusunun denizlere salındığını paylaştı. Bu çalışmalarla bir yandan balıkların korunması sağlanırken, diğer yandan denizlerin balıklandırılması hedeflendi.
Bu mücadele ve çalışmalarla Türkiye, kalkan balığı kotasında önemli bir kazanım elde etmiş ve denizlerin sürdürülebilir şekilde korunması adına adımlar atmıştır.