Ürolog Nedir?
Ürologlar, üroloji adı verilen bir ilaç türü uygularlar. Erkek ve kadın idrar yollarının koşullarının tedavisinde uzmanlaşmıştır. Bu, idrarın vücuttan çıktığı yol boyunca tüm organları ve diğer vücut kısımlarını içerir. Bu organlar şunlardır:
- Mesane
- böbrekler
- Üreterler
- Üretra
Ürologlar ayrıca penis, prostat, skrotum ve testisler (testisler) dahil olmak üzere erkek cinsiyet organlarını da tedavi ederler.
Ürologlar Ne Tür Eğitimler Alırlar?
Amerika Birleşik Devletleri’nde, ürologlar tüm doktorların yaptığı aynı eğitimi alırlar. İlk olarak, bir kolej veya üniversiteden dört yıllık bir dereceye ihtiyaçları vardır. Sonra dört yıl boyunca tıp fakültesine giderler. Ardından, bir ikametgahı tamamlarlar. Bu, bir hastanede beş ila altı yıllık ek eğitim demektir.
Ürologlar Kimleri Tedavi Eder?
Ürologlar, idrar yollarının ötesinde birçok alanda uzmanlığa sahiptir. İç organları ve kadın cinsel organlarını etkileyen sorunlarla da ilgilenebilirler. Bunun nedeni, idrar yolu sorunlarının sıklıkla vücudun diğer kısımlarını etkilemesidir.
Birçok ürolog, çok çeşitli idrar problemlerini tedavi eder. Ancak, bazıları belirli konularda uzmanlaşmıştır. Aşağıdakiler dahil birkaç farklı üroloji uzmanlığı vardır:
- İdrar yolu taşlarını tedavi eden taş
- Kadın ürolojisi
- Erkek kısırlığı
- İdrar yolunu etkileyen sinir problemlerine odaklanan nöroüroloji
- Pediatrik (veya çocuk) ürolojisi
- Böbrek (böbrek) nakli
- İdrar yolu kanserlerini tedavi eden ürolojik onkoloji
Ürologlar ayrıca şu konularda yardımcı olabilir:
- Erektil disfonksiyon
- Yatak ıslatma ve aşırı aktif mesane dahil idrar tutamama ( inkontinans )
- Kadınların pelvik tabanı ile ilgili sorunlar – mesaneyi, rektumu ve vajinayı destekleyen kaslar zayıflayabilir ve vajinanın veya diğer organların normal konumlarından kaymasına neden olabilir
- Ağrılı ve/veya kavisli ereksiyonlara yol açan penisin içinde yara dokusuna neden olan Peyronie hastalığı
- prostat sorunları
- Ürologlar ayrıca vazektomi yaparlar. Bu, spermin meniye ulaşmasını engelleyen erkekler için bir ameliyattır. Hamileliği engeller .
Ne Zaman Bir Üroloğa Görünmelisiniz?
Çoğu durumda, birinci basamak doktorunuz veya düzenli olarak gördüğünüz başka bir doktor (jinekolog gibi) sizi bir üroloğa yönlendirecektir. Bir üroloğa görünmenizi önerebilirler, çünkü:
- İdrarınızdaki kana dikkat edin
- İdrar yaparken ağrınız olsun
- İdrarınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, idrar akışınız zayıfsa veya mesaneniz sızdırıyorsa
- Pelvik bölgenizde açıklanamayan ağrı var
Kadınsanız, pelvik taban kaslarınızın zayıfladığına dair belirtileriniz varsa bir üroloğa görünmeniz gerekebilir. Belirtiler arasında cinsel ilişki sırasında ağrı , vajinanızda “şişkinlik” hissi veya oturduğunuzda rahatsızlık olabilir.
Erkekseniz, doktorunuz aşağıdaki durumlarda sizi bir üroloğa sevk edebilir:
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya ereksiyona ulaşmada veya sürdürmede sorun gibi cinsel sorunlarınız varsa
- Gebe kalmakta güçlük çekiyorlar
- Prostat muayenesine ihtiyacınız var – 50 yaş civarında başlayan erkekler için rutin bir muayene ( Prostat büyümesi belirtileri olabilecek sorunlarınız varsa doktorunuz daha erken önerebilir .)
- Kanser belirtisi olabilecek yüksek PSA’ya ( prostat spesifik antijen ) sahip olmak
Ayrıca bakınız: https://www.urologdoktor.com/