SON GELİŞMELER
--:--:--

Hazine ve Maliye Bakanlığı GYO Kar Payı Dağıtım Şartlarını Belirledi

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı GYO Kar Payı Dağıtım Şartlarını Belirledi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği değişikliğiyle gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) taşınmaz kazanç istisnasından yararlanabilmeleri için belirlenen kar payı dağıtım zorunluluğunun detaylarını netleştirdi. Tebliğ, fon ve yatırım ortaklıklarının kazançlarının en az yüzde 50’sini belirli bir süre içinde dağıtma şartının uygulama esaslarını açıklığa kavuşturdu.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, tebliğ taşınmaz kazancının hesaplanması, ortak genel giderlerin ve amortismanların dağıtımı ile zarar durumunda kar payı dağıtım şartının nasıl uygulanacağını örneklerle detaylandırdı. Bu düzenleme, kurumlar vergisi istisnalarında kar ve zararların değerlendirilmesine yönelik önemli değişiklikler içeriyor.

İstisnalarda Kar ve Zarar Değerlendirmesi Yeniden Düzenlendi

Tebliğe göre, belirli bir faaliyete özgülenen istisnalarda ilgili faaliyetler bütünsel olarak ele alınacak. Teknoloji geliştirme bölgeleri ve serbest bölgelerdeki kazançlar gibi faaliyet esaslı istisnalarda aynı kapsamdaki zararlar, kazançlarla birlikte değerlendirilecek. Taşınmaz veya iştirak hissesi satış kazancı gibi işlem esaslı istisnalarda ise her işlem ayrı ayrı dikkate alınacak.

Yatırım Teşvik Belgelerinde Asgari Kurumlar Vergisi Netleşti

Tebliğ, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasında yatırım teşvik belgeleriyle ilgili düzenlemeler de içeriyor. Daha önceki yasal düzenlemeler, asgari kurumlar vergisinden düşülecek yatırıma katkı tutarlarında 2 Ağustos 2024 tarihini esas alıyordu. Bu tarihten önceki belgelerdeki mevcut yatırım tutarları hesaplamaya dahil edilirken, sonraki revizelerdeki artışlar dikkate alınmıyordu.

Yeni tebliğ, 2 Ağustos 2024 öncesinde yatırım teşvik belgesi alıp sonrasında revize eden mükelleflerin yaşadığı belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Mükellefler, alınmayan vergilerini 2 Ağustos 2024 öncesi yatırıma katkı tutarını esas alarak veya belgedeki değişimleri oranlayarak tespit edebilecek. Ayrıca, tebliğ geçici vergi uygulamasına “dördüncü geçici vergilendirme dönemi” ibaresini ekledi.

Benzer Haberler
Gram Altın 6070 Lirayı Aştı Ons Fiyatındaki Yükseliş Etkili Oldu
Gram Altın 6070 Lirayı Aştı Ons Fiyatındaki Yükseliş Etkili Oldu
Türk Hava Yolları Beşinci Kez Avrupa’nın En İyi Yiyecek İçecek Hizmeti Ödülünü Aldı
Türk Hava Yolları Beşinci Kez Avrupa’nın En İyi Yiyecek İçecek Hizmeti Ödülünü Aldı
Milyonlar Temmuz Zammı İçin Gözünü Haziran Enflasyonuna Çevirdi
Milyonlar Temmuz Zammı İçin Gözünü Haziran Enflasyonuna Çevirdi
Bakan Şimşek Savaşın Enflasyona 5 Puanlık Etkisini Açıkladı
Bakan Şimşek Savaşın Enflasyona 5 Puanlık Etkisini Açıkladı
SPK Fiili Dolaşımdaki Pay Hesaplamasını Güncelledi
SPK Fiili Dolaşımdaki Pay Hesaplamasını Güncelledi
ALFA ARSA’dan Gayrimenkulde Yeni Dönem: Premium Yaşam ve Yatırım Fırsatları Bir Arada
ALFA ARSA’dan Gayrimenkulde Yeni Dönem: Premium Yaşam ve Yatırım Fırsatları Bir Arada
Haberin Değişmez Adresi
Haber Cini - Son dakika haberleri

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER CİNİ 'inde saklıdır. Seobaz Haber Teması