Brent petrolün varil fiyatı, ABD’nin İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki faaliyetlerini düzenleyen kuruluşa uyguladığı yaptırımlar sonrası 94,72 dolara yükseldi. Dün 95,97 dolara kadar çıkan petrol, günü 92,25 dolardan tamamlamıştı.
Küresel petrol arzına ilişkin endişeleri artıran yaptırım kararı, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatını da 90,99 dolara taşıdı. ABD Hazine Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Fars Körfezi Su Yolu İdaresi’ni (PGSA) yaptırım listesine eklediğini duyurdu.
PGSA ile geçiş anlaşması yapan veya bu kuruluşa ücret ödeyen gemi sahiplerinin yaptırımlardan etkileneceği belirtildi. Bu adım, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ve Umman’ın Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini ortak yöneteceği yönündeki haberleri reddetmesinin ardından geldi.
İran’ın şubat sonundaki gerilimler sonrası Hürmüz Boğazı geçişlerini engellemesi, küresel petrol arzının beşte birini etkileyerek fiyatlarda sert yükselişe yol açmıştı. Bu durum, uluslararası petrol piyasalarında önemli dalgalanmalara neden oluyor.
ABD ve İran arasındaki karşılıklı saldırıların yeniden başlaması ve ateşkesin zayıflaması, Hürmüz Boğazı’nın kısa vadede yeniden açılması beklentilerini azalttı. Uzmanlar, Boğaz’ın geleceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğünü belirtiyor.
Bu gelişmelerin yanı sıra, Boğaz’dan geçiş sigortalarının maliyetinin arttığı ve İran’ın geçiş ücreti uygulayıp uygulamayacağının netleşmediği aktarıldı. Teknik olarak Brent petrolde 95,53 doların direnç, 94,43 doların ise destek seviyesi olarak izlenmesi bekleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]