Merkezi ve Yerel Yerleştirme Yöntemleri
Bu yıl liselere kayıt olacak milyonlarca öğrenci, merkezi ve yerel yerleştirme yöntemleri ile lise öğrenimine başlayacak. İşte yerleştirme sürecinde bilmeniz gerekenler:
Merkezi Yerleştirme
a) Merkezi Yerleştirme Nedir?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılır. Eşitlik durumunda ise OBP, YBP, devamsızlık, tercih önceliği ve yaş kriterleri göz önünde bulundurulur.
b) Öğrenci Alan Okul Tercihine Yerleşme Durumu:
Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okul tercihine yerleşmişse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmaz.
Yerel Yerleştirme
Yerel Yerleştirmenin Tanımı:
Yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adreslerine göre liselere yerleştirildiği sistemdir. Bu yöntemde ikamet adresi, okul başarı puanı üstünlüğü ve devamsızlık gün sayısı gibi kriterler önemlidir.
Yerel Yerleştirme Kriterleri:
- Öğrencilerin ikamet adresleri
- Okul başarı puan üstünlüğü
- 8. sınıf özürsüz devamsızlık gün sayısı azlığı
Yerleştirme Süreci:
Liseye yerleşme süreci, yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç aşamadan oluşur. Yerel yerleştirme tercihi ilk olarak yapılır, ardından diğer tercih işlemleri tamamlanır. E-okul veya meb.gov.tr adreslerinden tercihlerinizi yapabilirsiniz. En fazla 5 okul seçebilir ve okul türünden en fazla 3 okul tercihinde bulunabilirsiniz.