Sondakika-24.com haberine göre, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) da aralarında bulunduğu kurumlar, güneş fırtınalarına karşı müdahale kapasitesini test etmek amacıyla tarihi bir tatbikat gerçekleştirdi. Güneş fırtınalarının uzaydan gelen yüksek enerjili parçacıkların iletişim, ulaşım ve enerji altyapısında yaratabileceği yıkımı simüle etti. Uzay Hava Koşullarının Etkileri Tatbikat sırasında, son 20 yılın en güçlü güneş fırtınası…
Sondakika-24.com haberine göre, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) da aralarında bulunduğu kurumlar, güneş fırtınalarına karşı müdahale kapasitesini test etmek amacıyla tarihi bir tatbikat gerçekleştirdi. Güneş fırtınalarının uzaydan gelen yüksek enerjili parçacıkların iletişim, ulaşım ve enerji altyapısında yaratabileceği yıkımı simüle etti.
Tatbikat sırasında, son 20 yılın en güçlü güneş fırtınası olan Gannon fırtınası Dünya’yı vurdu. 10 Mayıs 2024’te gerçekleşen olay, G5 kategorisinde sınıflandırıldı. Fırtına, aurora ışıklarının ekvatora kadar indiği ender anlardan biri olurken, birçok bölgede elektrik kesintileri yaşandı, uydular geçici olarak devre dışı kaldı.
Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan Ian Cohen, tatbikatın sadece teknik değil, iletişimsel eksikleri de ortaya çıkardığını belirtti. Uzay hava olayları konusunda üst düzey karar alıcılara farkındalık kazandırmanın önemine vurgu yapan Cohen’e göre, farklı kurumlar arasında bilgi paylaşımı ve kriz anında koordinasyon hâlâ yetersiz.
Bilim insanları, güneş fırtınalarının etkilerini önceden kestirmenin zor olduğunu ve bazı durumlarda çarpışmadan sadece 15 ila 45 dakika önce tespit yapılabildiğini belirtiyor. Bu nedenle Güneş’e daha yakın yörüngelere yeni gözlem araçları yerleştirilmesi çağrısında bulunuluyor. Ayrıca halkın bu konuda bilgilendirilmesi ve farkındalığın artırılması gerektiği ifade ediliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]