Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Yapılan Açıklamaya Göre
Almanya’daki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Maximilian Häberle liderliğindeki bir gökbilim ekibi, Samanyolu Galaksisi’nde orta kütleli bir karadelik tespit etti. Ekip yaptığı açıklamada, hızlı hareket eden yıldızların hızlarının, yıldız kümesinin beklenen merkezi kaçış hızından önemli ölçüde daha yüksek olduğunu belirterek, bu durumun varlığın büyük bir kara deliğe bağlı olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Omega Centauri ve Gaia Sausage
Omega Centauri adlı kümeyi inceleyen ekip, bu kümeyi oluşturan yaklaşık 10 milyon yıldız içeren yapıda, bir zamanlar Gaia Sausage adı verilen cüce bir galaksinin çekirdeğinin bulunduğunu düşünüyor. 150 ışık yılı genişliğindeki Omega Centauri, Hubble Uzay Teleskobu tarafından 20 yılda toplanan 500’den fazla görüntüden elde edilen verilerle incelendi. Ekip, kümeyi oluşturan yıldızların devasa, görünmez bir kütle tarafından etkilendiğini keşfetti.
Orta Kütleli Karadelik Keşfi
Araştırmacılar, Omega Centauri’nin merkez bölgesinde, Sgr A* yörüngesinde dönenlere benzeyen hızlı hareket eden yıldızlar buldular. Bu yıldızların hareketlerini inceleyerek, etkileşimde oldukları nesnenin kütlesinin alt sınırını belirleyebildiler ve orta kütleli bir karadelik olduğu sonucuna vardılar. Kesin bir alt sınır olarak 8 bin 200 Güneş kütlesini belirleyen ekip, buldukları nesnenin tek makul açıklamasının orta kütleli bir karadelik olduğunu söyledi.